maandag 31 juli 2017

Dag 2 op de mooie Sallandse Heuvelrug


Dag twee begon grijs. We hadden deze dag een wandeling, ook weer van www.demooisteroutes, die startte in Haarle, genaamd "Sprengenberg". Ook vandaag weer een prachtig gebied met twee kleine stukjes overlapping van de wandeling van de dag ervoor.




Ook vandaag was het weer goed wandelweer. We hoopten dat het droog zou blijven maar ach...anders gaat gewoon de paraplu op. Op deze wandeling kwamen we ook weer een Zwavelzwam tegen. Je denkt bij zwammen vaak aan de herfst maar deze zwam komt juist voor in de zomer en in de vroege herfst.
Zwavelzwam (Sulfur Fungus) (Laetiporus sulphureus)
Ook de boomklever liet zich vaak horen.
Boomklever (Eurasian Nuthatch) (Sitta europaea)
Het is ook deze wandeling weer druk met vogels en wederom horen en zien we de hele wandeling door allerlei roofvogels. Ook vandaag lukt het niet om ze mooi op de foto te krijgen.

We lopen langs het voormalig jachtslot Sprengenberg, ook wel de Palthetoren genoemd. De toren werd in 1903 gebouwd in opdracht van textielbaron van Wulfften Palthe. Het gebouw is nu eigendom van de stichting Huis Bergh en wordt door de nazaten gebruikt als vakantiewoning.

Voormalig jachtslot Sprengenberg, ook wel Palthetoren genoemd.
Even later gaan we een klaphek door en moeten een kilometer door een veld met Schotse hooglanders. Zijn we gewend maar in dit veld staan mannetjes en vrouwtjes met jongen....In de Kennemerduinen zijn die juist uit elkaar gehaald omdat ze nogal eens agressief konden reageren. We gaan er dus met een grote boog omheen en hopen dat ze niet onze kant op komen rennen. We weten ook dat ze hard kunnen lopen. Gelukkig gebeurt er niets. Ze stonden wel op en waren wat onrustig maar kwamen gelukkig niet achter ons aan.

Schotse Hooglander juv.
Het eerste deel van de wandeling is wat ruiger dan de dag ervoor. Paden zijn iets minder zichtbaar door het hoge gras en bankjes om even te pauzeren komen in dat stuk nauwelijks voor. Uiteindelijk vinden wij altijd wel een plekje. Staat er geen bank dan gaan we gewoon op een omgevallen boom zitten.

Terwijl we thee drinken zie ik oranje bolletjes op de stam zitten. Een soort kleine paddenstoeltjes. Ik kende het niet maar het heeft een hele toepasselijke naam: Gewone boomwrat. Ik had het zelf kunnen verzinnen. :)

Gewone boomwrat (Lycogala epidendrum)
Het is feitelijk geen paddenstoel maar een slijmschimmel. Wordt soms ook blotebilletjeszwam genoemd.

Op deze wandeling zien we ook twee keer een zwarte specht. Echt ongelooflijk. We zijn er jaren naar op zoek en nu zien we er een paar keer achter elkaar één.
De zwarte specht wilde niet op de foto maar de grote bonte specht bleef er wel even voor zitten. Hij houdt alles goed in de gaten.

Groet bonte specht ♂ (Great Spotted Woodpecker) (Dendrocopus major)



Na het ruige gebied komen weer op prachtige plekken met ook hele mooie vergezichten.




Op de momenten dat de zon door komt is het ook echt heet. Wanneer de zon weg is is de temperatuur ook goed maar kan het er soms dreigend uit zien.



Over de hele dag hebben we denk ik drie keer een paar spetters gehad. Heel bijzonder omdat de vooruitzichten waren al twee weken behoorlijk wisselvallig. Het is jammer dat op de foto de hoogteverschillen slecht te zien zijn want we hebben echt op plekken gestaan waar we bovenop de heuvels prachtige uitzichten hadden.



Ook op deze wandeling kom ik een vogelsoort tegen die ik nog niet eerder voor mijn lens heb gehad. Dat blijft leuk. Een vrij onopvallend vogeltje maar toch ben ik er blij mee. De grauwe vliegenvanger.

Grauwe vliegenvanger. 
Niet zo lang geleden had ik de bonte vliegenvanger nog gezien maar met deze was ik vandaag ook heel blij.




Nog een leuk beestje kwamen we tegen.
Kortschildkever

 De stinkende kortschildkever of misschien wel een andere variant van de kortschildkever. Er leven namelijk ongeveer 1000! soorten in de Benelux en je begrijpt dat ze daardoor lastig te determineren zijn. Wanneer er gevaar dreigt nemen ze een dreigende houding aan door het achterlijf gevaarlijk schorpioen-gewijs rechtop te zetten. Ze zijn ongeveer 3 cm, kunnen goed vliegen en ook goed bijten.

Tot slot nog een paar plaatjes van de natuur en daarna reden we naar Hoederloo om daar nog twee nachtjes te slapen.





Ook dag 2 was een heerlijke dag. De Sallandse heuvelrug is de moeite waard om nog eens terug te keren. Maar er is nog veel dat we niet gezien hebben in Nederland en dat moet ook allemaal nog aan de beurt komen.

2 opmerkingen:

  1. Piet Wezelman31/7/17

    Ook dit is weer mooi. Inderdaad mooi omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ook deze serie is weer prachtig, met een paar plekjes die ik mij nog herinner van toen wij daar eens waren, zoals het gebouwtje bij de Sprengenberg en de mooie uitgestrekte heide . Ik had dat toen ook met mijn foto's , de hoogteverschillen komen niet goed over op de foto.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen