zaterdag 31 oktober 2015

Verrassingen op de Zuidpier

Spreeuw


Een mooie zonnige dag om lekker naar het strand en de Zuidpier te gaan. Mijn auto in het industriegebied gezet en lekker door de duinen richting het strand gelopen. Er waren veel vogels te horen maar ook te zien. Het begon met een heggenmusje en spreeuwen....heel veel spreeuwen...

Heggenmus,    
En veel spreeuwen gingen er even mooi voor zitten. Een spreeuw die mooi in het licht zit is echt heel kleurrijk... Prachtig!
Spreeuw,    
Het was best druk vandaag maar dat is niet zo raar want op deze laatste oktoberdag was het heel zonnig en met 15 graden heerlijk aangenaam. 

Ik loop over het strand naar de zee. Er wordt getraind, gespeeld en gewandeld met en zonder hond.

Kokmeeuw,    
Aan het eind van het strand loop ik weer richting de duinrand waar de afgelopen dagen de velduil is gezien. Ook vandaag staat ie weer op waarneming.nl. Helaas...Ik ben mensen tegen gekomen die hem gezien hebben maar mijn wens blijft voorlopig nog steeds een wens.

Maakt niet uit, ik heb vandaag niets te klagen gehad.

Oeverpieper,     

Oeverpieper,     

Het begon met een oeverpieper. Een vrij schuwe vogel die er vaak meteen vandoor gaat als je langs loopt. Vandaag had ik mazzel. Hij bleef lang genoeg zitten om hem er goed op te krijgen.
De oeverpieper is een doortrekker en wintergast in een vrij klein aantal. In de zomer is ie te vinden in Scandinavië.

Verderop zie ik een voor mij nog onbekende gans en ik bedenk me dat dit wel eens de rotgans zou kunnen zijn.
Rotgans,   

Goed gedacht dus. Ook de rotgans is een wintergast of doortrekker. Rotgansen broeden niet in Nederland maar op de barre Siberische Toendra's.In Nederland overwinteren ze vooral in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta. Een ander deel komt hier even op kracht om daarna door te trekken naar Zuid Engeland.

Natuurlijk mag ook de scholekster niet ontbreken. een vogel die hier het hele jaar door te vinden is.

Scholekster,    
Op de tweede helft van de pier besluit ik lekker een tijdje te gaan zitten op een rotsblok om af te wachten wat komen gaat en lekker te genieten van het zonnetje en een kop thee.

Tot mijn grote verrassing mocht ik weer een vogel aanvinken in mijn boekje....de Jan van Gent! Er vlogen daar een aantal boven zee en af en toe zag je ze van grote hoogte, loodrecht het water induiken. Fantastisch!!! Helaas waren het nog wel jonge vogels die nog lang niet op kleur waren.
En ondanks dat ze behoorlijk ver weg waren heb ik ze toch herkenbaar kunnen fotograferen. Ze zijn groot! Dat is vooral op de eerste foto goed te zien als je hem vergelijkt met de meeuw.

Jan van Gent,   









De kwaliteit is niet geweldig, maar ik ben er super blij mee.

Ik zit daar een tijdje. Soms alleen, soms komt er iemand bij me zitten of achter me mee kijken. Er is een man bij die heel uitbundig staat te juichen en te springen omdat hij Jan van Genten ziet. Grappig om te zien hoe iedereen anders reageert.
Er zitten ook bruinvissen. Ze laten zich regelmatig even zien. Net dolfijntjes. Weer staat de man met camouflage zuidwester op achter mij te joelen en te juichen. 
Bruinvissen waren helaas niet op de foto te zetten. Voordat ik ze in beeld had waren ze weer ondergedoken.
Vanaf mijn mooie plek zie ik ook nog steenlopers, paarse strandlopers, drieteenstrandlopers, oeverpiepers en nog een mooie spreeuw.

Drieteenstrandlopers,    

Spreeuw

Steenlopers,   

Drieteenstrandlopers

Oeverpieper

Oeverpieper

Paarse strandloper,   
Ik loop weer verder naar het einde van de pier en hoor dat er alken, zeekoeten en roodkeelduikers gezien zijn en een aantal mensen hebben vanmorgen de velduil gezien die de laatste dagen in de buurt gesignaleerd is. Helaas heb ik die vandaag niet kunnen bewonderen. Evenals de eerder genoemde vogels. Maar ach er moet wat te wensen over blijven.

Ik loop weer terug en zie de zwarte roodstaart op zijn plekje zitten maar helaas vliegt hij weg voordat ik hem in beeld kreeg. We kon ik een goudhaantje vastleggen. Ik heb dit mooie vogeltje nog nooit zo lang stil zien zitten. Dat was een mooi cadeautje aan het einde van de dag.

Goudhaantje,   


 


zondag 25 oktober 2015

Lentegevoel in de herfst

Vliegenzwam, met een verhaal. zie verderop...

Trefwoorden voor vandaag waren....Prachtig!! x 1000 in het kwadraat... Mooi weer...Lentegevoel...Kleurrijk...Gezellig...Lange dag die dat voor het gevoel helemaal niet was...Burlen, de hele dag door...Grote geweien en piepkleine...en heel veel gezien.

Vanmorgen om kwart voor 8 afgesproken met Els en nog twee leden die helaas verhinderd waren. Aangezien we allebei vroeg waren zijn we eerder gestart. Wat een fantastische dag zeg! Het zonnetje heeft bijna de hele dag geschenen en daardoor was het heerlijk. En ondanks dat de temperatuur helemaal niet zo hoog was, een graad of 12, heb ik het grootste gedeelte van de dag in een shirt met een vest gelopen. Dat kwam vast omdat er vrijwel geen wind stond.

De zon die net op is kleurt de toch al zo mooie kleuren nog mooier.
We zijn dus gestart bij de Zandvoortselaan en zijn richting de Duizendmeterweg gelopen.
Wat is de natuur toch mooi gekleurd in dit jaargetijde...Rood, en soms echt bijna lichtgevend rood, oranje, geel, bruin en verschillende kleuren groen.

Kardinaalsmuts





Giftige Doornappel




De bronsttijd is nu echt in volle gang. De hele dag hebben wij de herten zien en horen burlen en onrustig heen en weer en achter elkaar aan zien rennen. En zij die niet renden lagen uitgeteld te rusten.

Bij de Duizendmeterweg hebben we even theepauze genomen en bijna direct kwam er een vosje even gluren of er iets te halen viel. Nee dus. In de tas zit veel, maar geen vossenvoer. Volgens Els is het een tas zonder bodem.:) Ik heb altijd van alles bij me. Heel handig maar daardoor sjouw ik me wel een breuk. Geeft niks, het is mijn keuze...



Vlak voordat we bij ons pauzeplekje aankwamen zag ik een voor mij nog niet gefotografeerde vogel. De grote gele kwikstaart. Weer een soort die ik van mijn lijstje kan strepen.

Grote gele kwikstaart
Ook de koperwieken zijn weer in het land. Ik heb er vandaag weer een aantal gezien.

Koperwiek
Paddenstoelen, dat was vandaag wel een dingetje...
Mooie soorten gezien, waaronder de paddenstoel die nog maar veel te weinig voorkomt. De vliegenzwam. Hij was mooi, onbeschadigd...eigenlijk gewoon zoals je hem graag wilt hebben op de foto. We zijn een paar keer gaan liggen om ze mooi te kunnen fotograferen.


Toen wij er mooie plaatjes van gemaakt hadden zagen wij een vrouw lopen met een camera. Ik gunde haar ook een mooie foto dus ik attendeerde haar op die paddenstoel. wij lopen weg en kijken nog even om. Ze bukt een beetje en maakt een foto maar ze had geen zin om wat dieper door de knieën te gaan dus ze trekt die paddenstoel uit de grond en zet hem op een andere plek omdat die plek volgens haar geschikter was om een foto te nemen. Op dat moment bedacht ik me dat ik nooit meer iemand wijs op iets moois.... Zo jammer....




Maar dat mens kon natuurlijk niet mijn dag verstieren want daarvoor was ie te mooi. Hoeveel kilometers we gemaakt hebben durf ik niet te zeggen maar we waren er om half acht vanmorgen en om over vijven stapte ik pas in mijn auto om weer naar huis te gaan.

Ook de grote zaagbekken zijn weer gearriveerd in de AWD.

De Europese verspreiding van de grote zaagbek strekt zich uit van het westen en noorden van Groot-Brittannië, IJsland, Fennoscandinavië en de Baltische staten, helemaal tot in Rusland. (vogelbescherming)

Grote zaagbek




Dan de herten, die waren toch het grootste gedeelte van de dag druk....heel druk. En als ze zich niet lieten zien, dan lieten ze zich wel horen. Helaas hebben we geen gevecht gezien maar we hebben het wel gehoord. Dat gekletter van die geweien tegen elkaar aan dat maakt toch een herrie...





Ik doe nog niet mee met de grote kerels...Mijn gewei is nog veel te klein.


We zijn vandaag ook nog even langs het vliegermonument gelopen. Het blijft altijd indrukwekkend. 6 Mensen die vlak voordat de oorlog afgelopen was verongelukten.



Toch wel goed dat dit soort monumenten in de duinen staan. Zo sta je er nog eens bij stil wat hier allemaal gebeurd is tijdens de 2e wereldoorlog. Al kan je je het bijna niet voorstellen als je het niet hebt meegemaakt. En dat is maar goed ook.